Kees de jongen

Theo Thijssen/Tiny Fisscher
2014 / Aerial Media Company (intussen opgeheven)
Alle leeftijden vanaf tien jaar
ISBN 9789402600117

Alle kinderen hebben fantasieën over heldendom. Zij zien zichzelf heldendaden verrichten en daarvoor erkenning en bewondering van hun omgeving krijgen.
Léon Frapié

In 2014 (de rechten waren intussen vrij) vond ik het hoog tijd worden dat deze parel van de Nederlandse literatuur weer toegankelijk werd gemaakt voor jongeren en volwassenen van nu, en dat het, zelfs al was het oorspronkelijk geen kinderboek, voortaan ook door kinderen gelezen kon worden. Het gaat immers over een jongen van een jaar of 12, met gevoelens die bij die leeftijd kunnen horen, dus waarom zou het niet geschikt kunnen zijn als jeugdboek?

Het ouderwetse taalgebruik van het oorspronkelijke boek leest echter voor veel mensen niet fijn meer, waardoor het steeds minder gelezen wordt. Doodzonde, want het is zo’n prachtig verhaal! Iedereen die het gevoel kent (of kende) om bijzonder te willen zijn, kan zich identificeren met de ontroerende Kees, een doodgewone jongen uit het begin van de vorige eeuw, die zo graag gezien wil worden en die in zijn fantasie een held is. In zijn hoofd is hij beroemd, een redder, een bijzondere figuur. De mensen kijken naar hem en hebben het over hem. Aan de andere kant is hij heel onzeker, bang om uitgelachen te worden en durft hij tegen het meisje waar hij heimelijk verliefd op is niet veel te zeggen. Kortom, een en al herkenbaarheid, ook voor huidige generaties! Daarbij leer je over het leven van ruim honderd jaar geleden en over hoe de maatschappij toen in elkaar stak.

Op een paar kleine, noodzakelijke aanpassingen en inkortingen na, ben ik niet aan het verhaal zelf gekomen. Ik heb enkel en alleen de taal van dit in 1923 verschenen boek opgefrist, zonder de prachtige sfeertekening van het leven van toen uit het oog te verliezen.

Enkele reacties:

Wat een Beeldschone bewerking, een prestatie waar je trots op mag zijn. Je bent op een bijzondere manier in de huid van Kees en van Theo Thijssen gekropen en hebt het boek inventief en bijzonder knap bewerkt. Een vette aanrader en een stimulans om Kees de jongen (opnieuw) op te pakken!
Daan Remmerts de Vries, schrijver

‘Maar als je het leest, word je Kees. Ook als je een meisje bent. Ook een eeuw na dato. Dat je in je gedachten alles kunt zijn wat je wilt, mateloos bewonderd door de
omstanders bovendien; die heroïsche fantasieën zijn universeel.’
Sylvia Witteman, columniste

‘Zij heeft een perfecte hertaling gemaakt van Kees de Jongen. Dit roemruchte boek van Theo Thijssen is door haar unieke werkwijze alleen nog maar mooier geworden.’
Bert van Galen en Peter de Rijk, AmsterdamFM – Literat-uur

 

Dit boek is via de reguliere boekhandel niet meer verkrijgbaar. Wel kun je het nog tegen een spotprijsje HIER aanschaffen.

‘Lezen is met andere ogen leren kijken.’

fb t