Kunt u me helpen met mijn boekverslag?
Dat doe ik met deze site. Lees hem heel goed door, klik wat je klikken kunt, en hark op die manier zo veel mogelijk informatie bij elkaar. Natuurlijk moet je het boek waar je een verslag over schrijft ook zelf lezen, maar dat lijkt me voor zich spreken.

Hoeveel boeken hebt u geschreven en wanneer zijn die uitgekomen?
Klik hiervoor op deze link, daar vind je alle boeken en het jaar van uitgave op een rij.

Hebt u wel eens een prijs gewonnen?
Alleen een keer in Berlicum (Brabant) voor ‘Loek de blindengeleidehond’.
Ik ben wel genomineerd geweest voor de Tina-Bruna Award, maar daar werd ik tweede.
Ik geef mezelf dus maar zo af en toe een prijs 😉

Waar schrijft u?
Thuis, in mijn schrijfkamer(tje).

Ik schrijf zelf ook. Wilt u iets van me lezen en me tips geven?
Superleuk dat je schrijft, geef dat ook vooral niet op, maar ik heb geen tijd om je boek of verhalen te lezen. Ik heb wel een documentje met schrijftips voor je. Als je me mailt, kan ik je die sturen. Ook kun je naar de site gaan van Bette Westera, een heel leuke kinderboekenschrijfster. Zij schrijft weliswaar voor jongere kinderen, maar op haar site staan wel heel leuke en goede schrijftips. Klik daarvoor HIER.

Wat kosten uw boeken en waar zijn ze te koop?
Ze zijn te koop bij de bloemenwinkel, de slager of de bakker. Grapje…
Boeken worden verkocht bij de boekwinkel, dus ook mijn boeken. Althans, de boeken die nog leverbaar zijn. Wist je trouwens dat je bij de meeste boekwinkels ook online kunt bestellen? Zo niet, dan weet je dat nu. Ik wil heel erg graag dat boekwinkels blijven bestaan, ik hoop jij ook!

Waarom bent u boeken gaan schrijven?
Op een dag vond ik mezelf schrijvend achter mijn bureau. Ik kon kennelijk niet anders, het ging vanzelf. Ik zeg wel eens: ‘Ik heb het beroep niet gekozen, het koos mij.’
In het begin schreef ik alleen versjes en korte verhalen. Daar kwam al snel een boek achteraan. Een dun boek, dat wel. Ik kreeg het idee om een heel realistisch verhaal te schrijven over drie meisjes die een avontuur beleven in hun speelhut. Vijf pagina’s verder waren ze op een andere planeet om een engel te redden van een duistere macht… Niks ‘echts’ aan! Het verhaal schreef zichzelf, precies zoals het geschreven wilde worden. Daar kon ik niets aan veranderen. Dit boek (Kristalkinderen) is wel uitgegeven, maar achteraf noem ik het mijn ‘oefenboek’, want ik zou het nu heel anders opschrijven allemaal. Toch vind het verhaal op zich nog steeds mooi.

Worden uw boeken ook in het buitenland uitgegeven?
Mijn debuut ‘En dan was ik de prinses‘ is vertaald in het Engels, Amerikaans, Deens en Koreaans! De Amerikanen hebben één van de vier prinsessen een heel andere naam gegeven. Dat vond ik stom, want haar naam – Huppeltje- heeft in het verhaal een bepaalde betekenis. Ik vond de Engelse vertaling veel leuker, waarin Huppeltje gewoon ‘Huppityhup’ heet. Verder is mijn hertaling van Alleen op de wereld in het Duits verschenen, onder de titel Nie mehr allein.

Hoe kun je schrijver worden?
Door het te zijn. Verder door heel veel te lezen en heel veel te schrijven en door heel goed tegen kritiek te leren kunnen. Schrijven is een vak dat je alleen door veel oefenen onder de knie krijgt – net als ieder vak, eigenlijk.

Maakt u zelf de tekeningen bij uw kinderboeken?
Helaas kan ik niet tekenen. Als kind kon ik het wel, maar later ben ik vergeten hoe het moest.
Gelukkig zijn er heel veel mensen die nog wél weten hoe het moet en zij maken dan mooie tekeningen bij mijn verhalen.

Wat vindt u zelf uw mooiste boek?
Dat is de moeilijkste vraag die je een schrijver kunt stellen. Je laatste boek voelt meestal als je mooiste boek, omdat je er nog maar net mee klaar bent. Maar mijn eerste boek vind ik weer bijzonder omdat ik toen zo blij was dat het werd uitgegeven en omdat ik zoveel van die vier prinsessen houd. Al mijn boeken hebben iets speciaals voor mij. Ook alle boeken tussen de eerste en de laatste in.

Waar schrijft u het liefste over?
Ik schrijf graag over onderwerpen die me raken of die ik zelf heb meegemaakt. In Floep! heb ik bijvoorbeeld geschreven over onze honden. Intussen leven ze allebei niet meer.
In de Stephboeken heb ik de belevenissen van mijn dochter verwerkt, evenals in Star Beach. In Over van alles, maar vooral over de liefde staan ook dingen die ik zelf heb meegemaakt. Dat stomme boek beschrijft de belevenissen van een jongen met ADHD die op zoek is naar zijn verdwenen vader. Daarin staan wel een paar dingen die ik zelf heb meegemaakt of gezien (bijvoorbeeld het nomadenlaantje in Berlijn), maar het meeste heb ik verzonnen naar aanleiding van verhalen die ik heb gehoord of gelezen. De laatste jaren houd ik me ook bezig met het hertalen of bewerken van klassiekers, zoals ‘Alleen op de wereld,’ zodat ze weer goed leesbaar zijn voor nieuwe generaties.

Naar aanleiding van de modellencarrière van uw dochter heeft u ook vijf boeken geschreven over het model Steph. Wat is de volgorde van die boeken?
Ontdekt!, Beroemd, Showtime!, Covergirl, That’s it!

Wat vond u ervan toen uw dochter werd gescout?
Ik vond dat leuk voor haar. Ze was in die tijd erg onzeker over zichzelf en ineens voelde ze zich gezien. Haar ontwikkeling als model is langzaam gegaan: ze heeft eerst een paar jaar zo af en toe een opdracht gedaan in Nederland en haar school afgemaakt. Daarna ging ze zes weken naar Japan en vanaf dat moment is het allemaal een beetje begonnen. Ze is ook een tijdje gestopt omdat ze weinig opdrachten had en toen heeft ze in de horeca gewerkt. Na een poosje vond ze een ander bureau waar ze een herstart maakte. Na jarenlang heen en weer gependeld te hebben tussen Nederland en Amerika woont ze intussen weer in Amsterdam en is ze ook fotografe en documentairemaakster.  Ze maakt nog steeds veel interessante dingen mee; door haar werk is ze bijvoorbeeld al vier keer bij de Oscars geweest (lees over haar eerste Oscarnight in That’s it!).

U schrijft ook boeken samen met Pieter Feller. Waarom?
Het is heel leuk om samen boeken te schrijven en bij ons tweeën gaat dat heel organisch. Dat wil zeggen dat Pieter meestal een verhaallijn verzint, ik daar weer op inga, hij daar weer dingen aan verandert, en dan ik weer, et cetera. Een pingpongspel tussen twee schrijvers, zou je kunnen zeggen. Heel inspirerend en er komen prachtige en heel diverse boeken uit voort!

Wie bewondert u het meest?
Mijn dochter. Wat zij allemaal neerzet in het leven…

Wie vindt u de grootste mens op aarde?
Pinkeltje.
Natuurlijk is dat een grapje. Ik wil daarmee zeggen dat we in wezen allemaal even ‘groot’ zijn. De een leeft onopgemerkt in een hoekje, de ander wordt president. Het verschil is dat de een wordt genoemd in de geschiedenisboeken en de ander niet. En dat zijn ook maar woorden op papier.

Waar heeft u de grootste hekel aan?
Aan ergens een hekel aan hebben.

‘Lezen is met andere ogen leren  kijken.’

fb t