het kan ook andersom

Uitgave april 2023
Uitgeverij Samsara
Illustraties Iris van der Veen
Alle leeftijden vanaf 9+

Een bijzondere cadeaubundel voor iedere gelegenheid en voor elk moment van het jaar. Voor volwassenen, maar ook heel geschikt voor wat oudere kinderen.

Na het succes van onze gedachten- en gedichtenbundel d i t., hebben Iris van der Veen en ik een prachtig nieuw boek gemaakt, dit keer niet in zwart-wit, maar met steunkleuren.
De teksten gaan opnieuw over dieren die tegen van alles aanlopen in het leven. Zo kampt Vleermuis met schaamte, vraagt Eekhoorn zich af waar zijn moed ineens gebleven is, en dubben Das en Schildpad over de vraag of nooit en altijd even lang duren.

De speels-poëtische teksten lopen in dit boek op een bijzondere manier in elkaar over:

***
‘Je doet iets totdat je het niet meer doet.’
‘Het kan ook andersom: je doet iets niet, totdat je het wel doet.’
‘Hm, goed punt.’

***
Het punt is dat ik niet kan vliegen. Dat frustreert me.’
Het is Loopeend die dat zegt.
‘Maar jij kunt toch heel goed lópen?’ zegt Pijlstaart.
Loopeend snuift.
‘Sprak de eend die kan lopen én vliegen.’
‘Maar hoe jij lóópt,’ zegt Pijlstaart.
‘Zo statig en elegant.’
Ze probeert het na te doen.
Het lukt van geen kant.
Loopeend begint luid te snateren.
‘Ik lach je niet uit,’ zegt ze snel.
‘Dat weet ik,’ zegt Pijlstaart.
Ze begint zelf ook te snateren.
‘Kijk mij nou, zoals ik loop.
Het is toch geen gezicht!’
Samen snateren ze tot ze een ons wegen.

***
‘Ik ben blij met ons.’
‘Anders ik wel.’


Denkkaravaan schrijft:
“Tiny Fisscher is meesterlijk in het spelen met woorden, betekenissen en vragen. Maar ook de zachtheid van de dieren en de humoristische toon ontroeren me telkens weer. De dieren verdraaien betekenissen en spelen met de werkelijkheid, terwijl ze het hebben over schaamte, stilte, anders zijn, tevredenheid en springzin.”

Pluizuit schrijft:
“Na het verrassende ‘d i t.’ bundelden de makers opnieuw hun krachten en creëerden zo deze eigenzinnige en originele nieuwkomer die op zijn beurt weer verrast en verwondert.
Deze keer spelen zij voortdurend met taal én vorm en verandert het boek vaak van (lees)richting. Hier is duidelijk over nagedacht, niets is aan het toeval overgelaten.
Het geheel wordt bevolkt door allerlei dieren zoals Schildpad, Das, Eekhoorn, Vos, Wezel, Zwaan, Ekster, en vele anderen. Zelfs Rode Ibis arriveert van ergens ver weg. Wat hen bezighoudt en wat ze denken, lees je als miniatuurtjes over het leven en vriendschap, over verwondering en over vanzelfsprekendheid. Soms in enkele zinnen, soms verspreid over enkele pagina’s.”

Leesbeesten schrijft:
“Het boek is een regelrechte uitnodiging om de dingen eens van een andere kant te bekijken.
Want uiteraard kan bijna alles ook andersom. Je moet er alleen maar opkomen natuurlijk en belangrijker: bereid zijn om de dingen eens van een ander perspectief te bekijken. Het kost soms wat moeite, maar het kan zoveel opleveren.
De korte hersenspinsels van Tiny zetten je aan het denken en nodigen je uit om stil te staan bij eenvoudige dingen, alleen bekeek je het misschien nog nooit op deze manier.
Kleine filosofische bedenksels over moed verzamelen, schaamte overwinnen of discussiëren of nooit en altijd even lang duren… De teksten zijn los van elkaar leesbaar maar de aandachtige lezer zal merken dat het toch ook een geheel is.
Iris van der Veen gebruikte voor deze bundel een beperkt aantal kleuren. Er is zeker ook nog voldoende witruimte om de rust te behouden maar op sommige pagina’s is de kleur volop aanwezig en is het toch precies in balans.”

Hebban schrijft:
“Het kan ook andersom van auteur Tiny Fisscher (die in 2022 een zilveren griffel won met Het geluk van Schildpad) en illustrator Iris van der Veen (die altijd wil weergeven wat niet gezegd wordt) laat zien wat de kracht van subtiliteit is. Spaarzaam met woorden omgaan en toch een diepere – filosofische – laag aanboren. Teksten die gaan over vragen die je in het leven tegenkomt, maar ook verwijzen naar de actualiteit. Illustraties die de woorden versterken en wat extra’s bieden. De tekeningen zijn met zoveel gevoel en aandacht voor detail gemaakt. Een boek met lekker dik papier. Een verrassende vormgeving die laat zien dat het ‘ook andersom kan. Het is allemaal zo fijnzinnig gedaan. Het resulteert in een boek dat qua vorm en inhoud een sieraad is.”

Boeken-cast schrijft:
“De dieren beleven avonturen die gelinieerd zijn aan de gedragingen van de mens. Hebzucht, onzekerheid, schaamte, moed en vele andere karaktereigenschappen, deugden en emoties passeren de revue. De keuze van de dieren bij deze eigenschappen zijn zo briljant gekozen dat je regelmatig met een grote smile op het gezicht aan het lezen en kijken bent. Ook de dieren tonen uiteindelijk aan dat ze blij zijn met wie ze zijn. Een mooie conclusie voor de brede doelgroep van dit wonderschone boek. Ik weet zeker dat je hier van jong tot oud enorm van zult genieten.”

Het boek kopen
Wil je het boek kopen en heb je geen boekwinkel in de buurt? Bijna alle boekwinkels hebben ook een webshop. Als je het daar bestelt, heb je het de volgende dag al in huis.