Alleen op de wereld

Alleen op de wereld Tiny Fisscher

Hertaling van Sans famille van Hector Malot
Illustraties Charlotte Dematons
Uitgeverij Gottmer
ISBN 9789025761844

*Frankrijk, voettocht, spannend, droevig, ontroerend, gelukkig einde*

Voor alle kinderen vanaf 8 jaar (voorlezen), vanaf een jaar of 9 à 10 zelf lezen. En natuurlijk voor alle volwassenen die het boek graag een keer willen (her)lezen.

Als Rémi acht jaar is, komt hij erachter dat hij een vondeling is. Achter de rug van zijn lieve pleegmoeder Barberin om, verkoopt zijn pleegvader hem aan de straatartiest Vitalis, die met drie honden en een aapje door Frankrijk trekt. Er volgen al snel periodes van rampspoed en ellende, waarin Rémi er een paar keer moederziel alleen voor komt te staan. Lukt het hem uiteindelijk om het grote geluk te vinden?

Boekenpanel DWDD
Je maakt het hooguit één keer in je leven mee dat je boek wordt getipt door een boekenpanel op televisie, en ik heb dat plezier mogen smaken in november 2016. Ik had op dat moment de televisie niet aan, maar mijn mobiel ontplofte van de berichtjes, dus heb het meteen teruggekeken. Wat een glorieus moment was dat, en wat een bekroning voor mijn doorzettingsvermogen als auteur.
Mocht je het willen bekijken: het boek wordt besproken tussen min. 0.36 en min. 3.12:

Enkele quotes uit de vele recensies
“De scène waarin Rémi vast komt te zitten in een mijnschacht is adembenemend”. Trouw

“Alleen op de wereld is eigenlijk een boek voor jong en oud, tijdloos en ook een hoopvol boek. Tekst en beeld vullen elkaar nu fantastisch aan”. Kinderboekenblog

“Een kloeke heruitgave met leeslint en illustraties van Charlotte Dematons. Steek het haardvuur maar vast aan en verzamel het hele gezin, want dit wordt een ouderwets potje snotteren voor alle leeftijden”. Volkskrant

Boekenbijlage schrijft:
“De ouderwetse sfeer die bij dit boek past, is door Tiny Fisscher perfect in stand gehouden. Alleen op de wereld kan in deze vorm weer voor jaren mee en vele kinderen, maar ook volwassenen kunnen volop genieten van een subliem en ontroerend boek.”
En:
“Het is een boek dat je vanaf de eerste bladzijde in zijn greep houdt en meeslepend is tot het eind.”

Leesbevordering in de klas schrijft:
“Om zoveel mogelijk kinderen in aanraking te laten komen met dit prachtige verhaal, moet je dit boek eigenlijk gewoon voorlezen in de klas. Laat je niet tegenhouden door de ontroerende fragmenten! Ja, die zullen misschien zorgen voor een brok in je keel of je misschien zelfs tot tranen roeren, maar daar is ook niets mis mee. Hoe mooi is het als je kinderen kunt laten ervaren dat een boek je zo kan raken?”

Wil je het boek kopen en heb je geen boekwinkel in de buurt? Bijna alle boekwinkels hebben ook een webshop en leveren meteen de volgende dag!