Dat stomme boek

Feestelijke heruitgave bij uitgeverij Volt!
12+

Het boek staat op de Leeslijst en op Leesadviezen.nl.

*Road-story. spannend, grappig, verrassende plottwist*

Ook zeer geschikt voor voor niet-grage lezers.

Dit is het stomste boek dat je ooit in je handen hebt gehad. Het is zo stom dat het maar de vraag is of je het überhaupt moet lezen. Als je dat dan toch doet, kun je niet zeggen dat ik je niet heb gewaarschuwd. Een stommer boek bestaat er namelijk niet, echt niet, ik zweer het je…

De vijftienjarige Ivan en zijn klasgenoten krijgen op school de opdracht om een boek te schrijven. ADHD’er Ivan ziet dat helemaal niet zitten en heeft de titel meteen klaar: Dat Stomme Boek. Omdat hij toch wat moet verzinnen, beschrijft hij een paar dagen uit zijn eigen leven, als hij samen met zijn moeder en zusje op zoek gaat naar zijn plotseling verdwenen vader. De reis voert naar Berlijn en is zo bizar, spannend en grappig tegelijk, dat je volgens Ivan het boek in een ruk uit wilt lezen. Als hij tijdens de zoektocht de mysterieuze Engelse Jo en haar hond Max ontmoet, komt het verhaal tot een onverwachte climax.

Mail van Floris (12, scholier):
Op het eerste gezicht leek het me een grappig boek, en wist ik eigenlijk nog niet echt waar het over ging. Dat kwam mede door de titel. Na het lezen van de achterkant moést ik het boek hebben. Toen ik hem had ben ik gelijk begonnen met lezen. Algauw bleek dat het ondanks de grappige en ”domme” momenten een bloedserieus boek was. De hoofdlijn van het verhaal is zeer spannend, maar vooral bizar. Het boek leest lekker snel, zodat het allesbehalve langdradig en saai is.

Lezersgoud schrijft:
Dit is echt zo’n ‘stom’ pakkend boek dat achterelkaar wordt uitgelezen door jongeren vanaf een jaar of 12. Mede door het aantrekkelijke, frisse, nieuwe omslag van deze heruitgave met letterlijke stuiterbal door Caren Limpens en het vlotte ingeleefde schrijven van Tiny Fisscher. Wat wil je met 25 schrijfjaren!? Zo’n niet stom verdraaid goed boek dat je bij de kladden grijpt.

Enkele quotes uit de berg aan lovende recensies die in de loop de jaren zijn verschenen:
[…] “Maar het interessantste aan dit boek is dat je al snel het gevoel bekruipt dat er iets niet klopt aan Ivans reisverslag. Het zit in zinnetjes die je moeilijk kunt plaatsen. Bijvoorbeeld als Ivan vlak voor vertrek een fotolijstje bekijkt: “Ik had liever gehad dat die foto daar helemaal nooit had gestaan.” Waarom? Wie staat er op die foto?”
Bas Maliepaard, Trouw

“Als je het boek leest, reis je langs geweldige gedachtestromen en woordgrappen en fantasieën en boosheden en verliefdheden en echt drama. En het einde is zo indrukwekkend als het hele boek. Prachtig. Niet alleen voor ADHD’ers. Lees dat stomme boek!”
Leesfeest

“Dat stomme boek is een verrassend goed geschreven actuele jeugdroman met rake typeringen en geestige dialogen zoals die waarin Ivar zijn vader vraagt waar zijn voorkeur voor Duitsland toch vandaan komt. “‘Het is het land van Goethe,’ was zijn antwoord. ‘Ook dat van Hitler’, zei ik. ‘Je kunt niet alles hebben.’ Mijn vader is een kei in recht lullen wat krom is, vooral als het om hemzelf gaat.” JaapLeest

“Dit verslag van Ivan zit vol vaart en gedachtesprongen. Daarin voel je zijn ADHD alle kanten opspringen. Hij probeert zijn gedachten, die een stroom van associaties zijn, onder controle te houden, maar brengt daardoor ook de lezer in een leesversnelling. Wanneer al wat Ivan neergeschreven heeft toch net iets anders in elkaar blijkt te zitten, voel je pas hoe zijn gedachten alle kanten op kunnen springen. Dat geeft een extra kijk op de leef- en gedachtewereld van een jongere met ADHD. De personages werden raak getypeerd en hebben allemaal hun eigenaardige kantjes. Het is dan ook een boeiend reisverslag geworden, met een zeer onverwacht einde. Intrigerend.”
Pluizuit

Het boek kopen
Wil je het boek kopen en heb je geen boekwinkel in de buurt? Bijna alle boekwinkels hebben ook een webshop en leveren meteen de volgende dag!