Kees de jongen

Kees de Jongen Tiny Fisscher

Hertaling van de klassieker (1927) van Theo Thijssen
10+
Aerial Media Company
ISBN 9789402600117

Kernwoorden:
Historisch, ontroerend, Amsterdam

Heb of had jij weleens het gevoel dat je graag bijzonder gevonden zou willen worden? Of dat je stiekem graag beroemd zou zijn, of een held? Dan is dit boek iets voor jou. Ook als je op de middelbare school zit en boeken zoekt voor op je lijst. Ik heb de ouderwetse taal van het originele boek (1927) namelijk opgefrist, zodat nieuwe generaties kinderen/jongeren het weer zonder moeite kunnen lezen.
Ik las het zelf voor het eerst toen ik een jaar of 14 was, en was meteen verkocht. Maar sinds een kleine eeuw geleden en nu is de taal natuurlijk enorm veranderd. Omdat nog zo weinig mensen die ouderwetse taal nog makkelijk lezen, maar het wél een prachtig boek is, heb ik het boek dus hertaald, uiteraard wel met behoud van de oorspronkelijke sfeer.

Wie is Kees?
Het verhaal gaat over de 12-jarige Kees Bakels en speelt zich af in de vorige eeuw, ongeveer 1910, toen het leven er nog heel anders uitzag (mensen hadden toen bijvoorbeeld vaak nog niet eens een wc en bijna niemand had nog telefoon of een auto).
In het dagelijkse leven is Kees een doodgewone jongen, maar in zijn fantasie is hij een held: hij is beroemd, een redder, een bijzondere figuur. De mensen kijken naar hem en hebben het over ‘m!
Aan de andere kant is hij ook heel onzeker en is hij vaak bang om uitgelachen te worden. Ook durft hij tegen het meisje waar hij stiekem verliefd op is niet zoveel te zeggen. En dan moet hij aan het eind van het boek ook nog eens van school af om te gaan werken en ziet hij haar misschien nooit meer…