Mijn jaar in een tent

Mijn jaar in een tent Tiny Fisscher

Heel populair bij leerkrachten, was thematitel bovenbouw Kinderboekenweek 2023, meer dan 8000 exemplaren verkocht.

Illustraties Sophie Pluim
Uitgeverij Volt
9+
ISBN 9789021421827

*Angsten overwinnen, uitdaging, vriendschap, goed doel*

‘Ach, voor die ene week,’ zei mijn moeder.
‘Een jaar,’ mompelde ik.
‘Hm?’ zei mijn vader afwezig, terwijl hij door foto’s van tenten scrolde. ‘Geen week,’ zei ik, ‘een jaar.’
Er viel een korte stilte. ‘Een jáár?’ riepen ze toen tegelijkertijd. Ze keken me aan alsof ik zonder parachute uit een vliegtuig wilde springen.
Kortom, ik had wat uit te leggen.

Op school organiseert meester Sinan een challenge-week om geld op te halen voor goede doelen. Zwaan wil zich inzetten voor kinderen in vluchtelingenkampen en als challenge kiest ze buiten slapen in een tent. Dat is een enorme uitdaging, want Zwaan is gauw bang en ze woont erg afgelegen. Ze zet haar plan toch door, maar hoeveel geld kun je ophalen in een week? En is een week wel genoeg om haar angsten te overwinnen?
In een opwelling besluit ze er een jaar van te maken. En dat in een bijzondere tent, die alles te maken heeft met een dramatische gebeurtenis van twee jaar daarvoor…

Weetjes over het boek, en hoe het is ontstaan, lees je in deze interviews:

EEN GREEP UIT DE VELE RECENSIES EN REACTIES

Trouw schrijft:
“Hartverwarmend, geëngageerd kinderboek met humorvolle dialogen.”
“Tiny Fisscher geeft Zwaan een innemende stem en weet de langdurige kampeeractie, al snel ‘Zwaan-kleef-aan’ gedoopt, geloofwaardig en boeiend te houden.”
“De personages leven, het relevante verhaal komt binnen en Fisscher voert je ogenschijnlijk moeiteloos mee naar het filmische slot.

Jufjoanne.nl schrijft:
“Soms heb je van die boeken die je niet weg kunt leggen, van die boeken waar je de emoties van de pagina’s voelt afspatten en die in je lijf gaan zitten. Dit boek was er een. Een boek dat ik niet weg wilde leggen, een boek dat me op het einde een brok in mijn keel opleverde. Een boek waarvan ik nu al weet dat ik het volgend schooljaar ga voorlezen tijdens de Kinderboekenweek in mijn groep. Zo’n boek is “Mijn jaar in een tent.” Het boek gaat over angsten overwinnen, jezelf mogen zijn, verder kijken dan je neus lang is en iets over hebben voor een ander. “

Boekverkoopster Yvonne van Bussel schreef mij:
“Wat een veelomvattend, belangrijk boek. Een waar kunstwerkje, zoals je zoveel belangrijke onderwerpen in je verhaal hebt verweven. Van vluchtelingenkinderen, angsten, uitdagingen, vriendschap, veranderende Nederlandse samenleving tot lekker kind zijn in de mooie Nederlandse natuur. Geweldig, ik ga dit boek zeker promoten, en heel veel kinderen blij maken.”

Libris.nl schrijft:
“De laatste hoofdstukken bezorgden me kippenvel, maar ook vreugdetranen. Niet in de laatste plaats omdat ik tijdens het lezen van het boek op televisie ook weer een item over Lesbos voorbij zag komen. Een heel actueel boek!”

Het Boekenrijk schrijft:
“Dit jeugdboek is met veel gevoel en inlevingsvermogen geschreven. Het resultaat is een prachtig boek over bang zijn, vriendschap sluiten, angsten overwinnen en zorg dragen voor elkaar.”

Boekenbijlage.nl schrijft:
“Als lezer kun je de angsten van Zwaan goed meevoelen, maar ervaar je ook hoe ze steeds sterker in haar schoenen komt te staan. Ook wordt de lezer op een positieve, en vooral niet-moraliserende manier betrokken bij de vluchtelingenproblematiek. De oproep van de schrijfster aan de lezers om mee te doen met hulpacties, die achter in het boek is opgenomen, heeft daardoor zeker kans van slagen.”

Jaapleest.nl schrijft:
“Fisscher schrijft elastisch, vooral in de dialogen, en laat een reeks aan onderwerpen voorbij komen. Gezinssituaties, prille verliefdheid, vriendschap en loyaliteit maar ook het overwinnen van trauma’s en angsten en de grenzen. Zwaans avontuur krijgt steeds meer bekendheid en navolging, maar Fisscher waakt er gelukkig voor om dat niet tot hoofdlijn te maken.”
En:
“Zwaan is een hoofdpersoon in wie kinderen zich moeiteloos kunnen verplaatsen en vooral dat is de kracht van het empathische en frisse Mijn jaar in een tent.” 

Het boek kopen
Wil je het boek kopen en heb je geen boekwinkel in de buurt? Bijna alle boekwinkels hebben ook een webshop en leveren meteen de volgende dag!***

***Een deel van de opbrengst van dit boek gaat naar goede doelen die werken met kinderen in vluchtelingenkampen.