Oliver Twist

Oliver Twist Tiny Fisscher

Hertaling van de klassieker van Charles Dickens
Uitgeverij Volt
10+
Illustraties Annette Fienieg
ISBN 9789021420172

*Spannend, avontuurlijk, droevig, Engeland, gelukkig einde*

Voorlezen vanaf 8, zelf lezen vanaf 10.

Vijf pond beloning
Weesjongen als leerling
Naam: Oliver Twist
Te bevragen alhier

Engeland, rond het jaar 1830
In een kil en liefdeloos armenhuis komt een jongetje ter wereld. Zijn moeder sterft vlak na de geboorte en de gemeente geeft de jongen een naam: Oliver Twist. Het armenhuis is een afschuwelijke plek, waar de kinderen lange dagen moeten werken, nauwelijks te eten krijgen en soms ook op een pak slaag kunnen rekenen.

Als Oliver op zijn tiende jaar door een begrafenisondernemer wordt opgenomen als leerling, is hij blij dat hij bij het armenhuis weg mag. Maar ook als leerling heeft hij het zo slecht dat hij besluit te vluchten.
Een lange voettocht brengt Oliver naar Londen, waar hij verstrikt raakt in de netten van Fagin, de baas van een dievenbende. Als door een wonder wordt Oliver gered, maar net als hij veilig lijkt te zijn, drijft wreed toeval hem opnieuw in Fagins klauwen. Zal Oliver zichzelf weten te bevrijden en ooit zijn geluk vinden?

Quotes en fragmenten uit enkele recensies
“Een belangrijk element in Dickens’ romans is zijn humor, onder andere in de karakterbeschrijvingen, en de vaak bespottelijke scènes met  zogenaamd fatsoenlijke mensen die in hoog aanzien staan. Zo behoren ook hier de scènes met de pompeuze Mr. Bumble tot de meest smakelijke uit het boek.”

“De schrijfster weet enkele komische scènes zo treffend te beschrijven, dat ze voor een hedendaags (en jong) publiek opnieuw grappig zijn – wat erg knap is. Zoals wanneer Oliver het waagt om naar meer eten te vragen, en de kleine jongen zich moet komen verantwoorden bij de hoge heren van het werkhuis. Deze zitten dan net te eten, en preken met volle mond over de zonde van overdadigheid. Ieder kind kan aanvoelen dat dit niet helemaal klopt. Ook op veel andere momenten moest ik hardop lachen om de gevatte bespiegelingen op de mensheid, die Fisscher uit Dickens’ werk gedestilleerd heeft.”

“Genieten met een hoofdletter G deze hervertelling van Oliver Twist! Bedoeld voor kinderen, maar zeker ook voor volwassen. Het verhaal leest als een trein en hoewel de jeugd van Oliver soms zwaar en tragisch te noemen is, weet de auteur met heerlijk vileine en humorvolle zinnetjes het verhaal te verluchtigen. De Victoriaanse maatschappij kende vele misstanden waarvan sommige, helaas, heden ten dage nog steeds aan de orde zijn. Kinderarbeid en kindermishandeling zijn jammer genoeg van alle tijden. Gelukkig zijn er kleine, cynische bespiegelingen en antwoorden die ook kinderen duidelijk maken dat er iets niet in de haak is. Zoals bijvoorbeeld wanneer meneer Bumble zegt dat de in kelder opgesloten Oliver zo brutaal is door het vlees dat mevrouw Sowerberry hem zo overvloedig heeft gegeven.
 “Dat krijg je er dus van als je gul bent!’ riep mevrouw Sowerberry uit. Ze loog natuurlijk dat ze barstte”.

‘Tiny Fisscher heeft een prachtige bewerking van het originele verhaal gemaakt. Kinderen kunnen nu de confrontatie aangaan met een verleden vol armoede, onrecht, ongelijkheid en kinderarbeid – waar je als arme niets betekende en niemand was – in een heel begrijpelijke taal.

“Het verhaal is opgesmukt met fantastisch mooie afbeeldingen van Annette Fienieg. Op de cover prijkt Oliver in sjofele kleding tussen armetierige Londense huizen. Op de binnenzijde werd Oliver dan neergezet als een slungelige jongen met een te grote pet, op weg naar Londen. De tekeningen in het boek zijn erg sprekend en geven een fraai beeld van de negentiende eeuw. Hoe waren de mensen gekleed, hoe zagen huizen er binnenin uit, hoe zag een rechter eruit, hoe …?”

“Een fantastische klassieker wanneer je houdt van spanning met een vleugje humor! Maar ook een klassieker die je gelezen moét hebben!

Wil je het boek liever luisteren in plaats van lezen? Dat kan ook!
Koop het bijvoorbeeld hier

Het boek kopen
Wil je het boek kopen en heb je geen boekwinkel in de buurt? Bijna alle boekwinkels hebben ook een webshop en leveren meteen de volgende dag!