Vogel is dood

Uitgeverij Gottmer
Illustraties Herma Starreveld
4+

Daar ligt Vogel, heel stil.
‘Vogel, wakker worden!’
Maar hij wordt niet wakker, hij leeft niet meer.
Wat nu?

In dit prentenboek voor jonge kinderen worden verschillende kanten van de dood belicht, op een warme, lichte manier. Vogel is dood laat zien wat er gebeurt als er iemand gestorven is en biedt het kind en de voorlezer alle ruimte om op hun eigen manier over de dood te praten.

Hoe dit boek tot stand kwam
De collagevogels van Herma Starreveld waren er eerst: ik zag ze op sociale media en was meteen verliefd.
Ik nam contact op met Herma en vroeg of we hier geen boek van konden maken, samen.
Doordat alle vogels een speciale houding en gezichtsuitdrukking hebben, kwamen we er algauw op uit dat het een boek moest worden waarin emoties een belangrijke rol zouden spelen. Uiteindelijk kwamen we uit op één thema: de dood. We wilden niet alleen het treurige aspect benadrukken, maar alle emoties die rondom de dood een rol (kunnen) spelen. Ik had meteen het idee om de tekst uit louter dialoog te laten bestaan: wat zeggen de diverse vogels tegen elkaar, en hoe gaat elk van hen met de dood van Vogel om?
Zo ontstond er een heerlijk voorleesverhaal waarin meerdere emoties om de hoek komen kijken. Samen met vormgever Sandra Kok maakte Herma van dit boek ook een feest om naar te kijken.

Reacties van boekhandels en boekverkopers

‘Ooo jongens! Ons hart! Wat is dit mooi. Gewoon zomaar om tussendoor te lezen. Of gewoon laten slingeren in huis, want ook je 13-jarige gaat hier om moeten lachen en ontroerd raken.”
Boekhandel Stevens, Hoofddorp

‘Bij uitgave al een klassieker.”
Manda Heddema, Boekhandel Jacques Baas, Driebergen

“Net gelezen! Ik heb me kapot gelachen. En dat voor een rouwverwerkingsboek. Briljant!”
Rubén Rodriquez da Silva, Boekhandel Libris Ventra, Amstelveen

‘Onwijs mooi boek. Zou elke schoolbibliotheek moeten hebben (en elk gezin ook)!”
Ilona van den Bos, The Readshop, Naaldwijk

‘Vandaag gelezen. Voorlezen in de winkel. Klanten kwamen stiekem luisteren. Ik kreeg zowat de slappe lach.
Het mooie is dat je het met een glimlach kunt vertellen, maar ook met een traan.”
Bea Buikema, The Readshop, Eelde

Dagblad Trouw schrijft:
“Verfrissende, staccato dialogen.”
“Dat alles pakt geestig uit, vooral in combinatie met de wonderlijke collagevogels van Herma Starreveld, die elk een eigen karakter hebben. […] De combinatie van licht en droevig is knap uitgebalanceerd.”

Een greep uit reviews op Hebban.nl:
“Zo verfrissend, dit boek in mijn verzameling van boeken waarin rouw en verdriet het thema is.”
-Maaike de Vries

“Wat ik zo ongelooflijk mooi vind aan dit boek, is dat er ondanks het zware en soms ook beladen thema een bepaalde lichtheid in het verhaal zit.”
-Langlevelezen

“In rake woorden weet Tiny Fisscher vragen en opmerkingen van de vogels puur neer te zetten zoals jonge kinderen kunnen reageren.”
-rbbrleest

“De reacties van de vogels zijn puur en komen recht uit hun hart. Ze staan prachtig afgebeeld naast de dode vogel. Elke vogel is kleurrijk en is opgebouwd uit kleine stukjes papier met verschillende dessins.”
-Jufelsie

Bazarow schrijft:
“Een heel mooi boek om te helpen de dood en alles wat daar omheen te gebeuren staat of gebeurd is, te bespreken met kleine kinderen. Op een warme, lichte manier. Met een traan en een lach. De liefde voor het boekje zelf straalt van elke pagina. Het kijken naar de collagevogels is een feest. Misschien nodigt het wel uit samen met het kind een collage of ander kunstwerk te maken over dit onderwerp.”

Het Boekenrijk schrijft:
“Een sterk prentenboek dat een moeilijk onderwerp op kleutermaat brengt.”

Het Kinderboekenjournaal schrijft:
‘Een prentenboek voor jonge kinderen waarin verschillende kanten van de dood worden belicht, op een warme en lichte manier.”

Boekenbijlage.nl schrijft:
“Ook laat het boek zien dat er niet maar één manier is om te rouwen, dat iedereen dat doet op zijn eigen manier, en dat dat prima is. Er wordt nergens moeilijk over gedaan in het boek en gelukkig is er ook ruimte voor hier en daar een grapje.”

Leesbevordering in de klas schrijft:
“Eigenlijk is dit prentenboek bedoeld voor jonge kinderen – dat staat zelfs op de achterkant van het boek. Maar de nuchtere tekst en droge humor maken het boek juist ook geschikt voor oudere kinderen.”

Het boek kopen

Wil je het boek kopen en heb je geen boekwinkel in de buurt? Bijna alle boekwinkels hebben ook een webshop en leveren meteen de volgende dag!