
Wat ik allemaal zou kunnen zeggen
– Verhalen om jezelf mee ondersteboven
en achterstevoren te filosoferen
Samen met Katrin Laureyssens
Illustraties Eva Neirynck
Uitgeverij Samsara
8+
Een smartphone vindt zichzelf de uitvinding van de eeuw, een winkelwagentje droomt over nieuwe wegen bewandelen, de mist probeert uit te knobbelen wat mensen bedoelen met een ‘mistig hoofd’ en een schilderij denkt weleens: wat ik allemaal zou kunnen zeggen!
Een boek vol prikkelende verhalen, inclusief vragen en opdrachten om je eens lekker op uit te leven.
Heeft alles een begin en een eind?’
Mag je op een schaduw gaan staan?
Moet er op elke vraag een antwoord zijn?
Wie bepaalt wat mooi is?’
‘Hoe rijk kan een boek zijn’
Lezersgoud schrijft:
“De structuur is helder en overzichtelijk neergezet. Waarbij ‘Het antwoord’ een logisch einde van dit boek oogt, maar tegelijkertijd een volgende vraag zal oproepen. Want wie kent echt het feitelijke antwoord op een filosofische vraag?
De tekst leest vanzelf, de vragen en opdrachten passen bij kinderen, maar ook bij tieners of zelfs volwassenen. Je fronst, je denkt, je grinnikt, je bedenkt, je peinst, je lacht, misschien geneer je je, je blijft associëren en vooral laat een vraag je onverwachts ook verwonderen waardoor je tot verrassende antwoorden en reacties kan komen. Hoe rijk kan een boek zijn.”
“De illustraties wervelen als een vanzelfsprekendheid doorheen de teksten. Vanuit verschillend perspectief worden de onderwerpen verbeeld. Vanaf boven – het dak openen, vanaf onder – de keuze, kleiner, groter, veraf of dichtbij. Het creatief denken komt in de illustraties geweldig tot uiting. Kijk eens naar de kleerhanger, of de plantenstengel, het trapje bij de wolk en dat er wel vaak maar niet altijd confetti gestrooid kan worden.”
“De vormgeving door Steef Liefting, de illustraties van Eva Neirynck, de vragen en opdrachten van Katrin Laureyssens, de verhalende tekst van Tiny Fisscher – over alles is van voor tot achter grondig nagedacht, terwijl het geheel speels fris en toegankelijk oogt waardoor het een zeer fijne aanrader is. Of het nu thuis op tafel ligt om een vraag eruit te halen en over te discussiëren of op school in een kringgesprek een handreiking of zelfs gehele les kan zijn, ‘Wat ik allemaal zou kunnen zeggen’ het is gewoonweg een verrassend en vindingrijk boek! Je leest het voor je plezier. Terecht op de shortlist van de Ludoq 2025.”
QUOTES UIT RECENSIES
Pluizuit
“Tiny Fisscher is een auteur die vele stijlen en genres aankan. Maar altijd voel je bij haar de noodzaak om juist dat boek te schrijven dat jij op dat moment in je handen hebt.
Katrin Laureyssens is filosofie-bezieler bij kinderen en jongeren met een al even grote noodzaak en doet dat binnen haar organisatie Denkkaravaan waarbij zij vele trajecten, publicaties en ideeën aanbiedt om haar doelpubliek de kracht van verwondering en filosofie te laten ervaren.
Deze dames sloegen de handen in elkaar en maakten dit inspirerende boek vol mogelijkheden om met kinderen te filosoferen en zo hun wereld te verruimen met verwondering, en hun gedachten te prikkelen.
“De kleurrijke illustraties erbij van Eva Neirynck zijn wisselend qua stijl. Soms licht en vrolijk en de realiteit overstijgend, soms ook vaag en suggestief. Soms speels en dartel, soms wat stroef en houterig. Ze verluchten perfect de ganse uitgave en maken van het geheel een mooi ‘hebbeding’ om in te snuisteren.”
Kinderboekenrijk:
“De verhalen van Tiny Fisscher zijn vaak geestig, maar laten je ook even een heel andere bril opzetten. Ook omdat ze, daar waar het kan, ingaan op meerdere betekenissen van een woord, wat bijvoorbeeld bij ‘het cadeau’ heel mooi is uitgewerkt.
`’Een ideaal boek om te leren filosoferen, helemaal omdat er vragen en opdrachten in staan. Die vragen kunnen sturend zijn en het gesprek helpen, maar er is genoeg vrijheid om zelf verder door te praten over bepaalde verschijnselen of voorwerpen. Ook fijn aan deze opdrachten is dat kinderen op meerdere manieren concreet aan de slag kunnen: creatief denken, schrijven, tekenen, argumenteren, samenwerken, uitbeelden en meer.”
“Elk verhaal bevat een prachtige kleurrijke en zeer creatief uitgewerkte illustratie van Eva Neirynck, waarbij soms elementen terug te zien zijn bij andere illustraties. Deze illustraties geven het verhaal net even meer gevoel of laten je juist even anders kijken.”
Sandiescoffiesandbooks:
“Een geniaal boek. Zo’n boek waardoor je in het weekend denkt, oh, ik wil naar school en dit uitproberen met de kinderen. […] Ik word hier zo blij van!”
Mitsy Sleurs, van Leesbeesten:
“Bij elk verhaal in het boek staat er ook een dilemma of een creatieve denkopdracht. Ook dit brengt weer conversatie op gang. Toen ik mijn 12-jarige bepaalde dingen vroeg, ging ze meteen mee in het redeneren en probeerde me te overtuigen, bekeken vanuit haar oogpunt. […} Filosoferen is ook verzinnen en is dat niet iets waar heel veel nood aan is?
Los van alle tekst wil ik ook nog even complimenten uitdelen aan de illustraties van Eva Neirynck, want die zijn ook echt out-of-the-box leuk!”
Paulien Hilbrink, kinderfilosoof en docent kinderfilosofie:
De wonderlijke en grappige verhaaltjes en de ontroerende illustraties brengen je meteen in nieuwe werelden. De vragen zijn als je vrienden die allemaal van je willen weten wat je ziet en wat je ertoe van denkt.”
Goodreads (Chris):
Eva Neirynck illustreerde dit boek en ze zat duidelijk mee en de flow en denkrichting van haar twee collega’s. Terwijl de ene illustratie uitgepuurd en poëtisch oogt, raak je bij de andere niet snel uitgekeken op de details. Alles is mooi geïntegreerd in het gehad, dat als een klein feestje voor het denken aanvoelt… met als terugkerend element confetti!”
Katelijne De Leye, pedagogisch medewerker:
Door de combinatie van korte verhalen, prikkelende vragen en fijne doe-opdrachten krijg je handvatten om met de kinderen te filosoferen. De illustraties als schilderijtjes maken van Wat ik allemaal zou kunnen zeggen helemaal een hebbeding. Onmisbaar in de klas!”
Boekenbijlage.nl:
“Bij De speeltuin is de doe-opdracht: ‘Bedenk een spel met drie gekke, verwarrende, onnozele of frustrerende regels. Probeer het uit.’ Deze opdracht vind ik heel leuk en prikkelend. Ik krijg er zelf al zin in.”
[…} “Wat ik allemaal zou kunnen zeggen is een boek dat creatief denken, wat filosoferen natuurlijk is, stimuleert. Een enthousiasmerend boek, niet alleen voor kinderen vanaf een jaar of acht, maar ook leuk voor volwassenen.”
Het boek kopen?
Wil je het boek kopen en heb je geen boekhandel in de buurt? De meeste boekhandels hebben ook een webshop!