De Profeet

Uitgeverij Samsara
Illustraties Pyhai
9+

Een eeuw na verschijning van het wereldberoemde boek van Khalil Gibran nu in een bewerkte versie voor kinderen.
Ook heel geschikt als ‘instapmodel’ voor volwassenen die het oorspronkelijke boek vol levenslessen (beter) willen leren kennen.

Je hoort mensen vaak praten over de liefde. Kunt u daar iets over vertellen?’
‘Wat een mooie binnenkomer,’ antwoordde Almustafa. ‘Want is het niet de liefde waar het leven in wezen om draait?’

Khalil Gibrans klassieke meesterwerk ‘The Prophet’ verscheen in 1923 en werd een wereldwijde bestseller.

Honderd jaar na verschijning van dit boek heb ik de levenslessen van Gibran voor een jonger lezerspubliek toegankelijk gemaakt.
Almustafa, een wijze man die twaalf jaar in de verzonnen stad Orfaleze heeft gewoond, staat op het punt om terug te keren naar zijn geboorteland. Maar voordat hij vertrekt, willen kinderen (in het oorspronkelijke boek zijn dat volwassenen) nog van alles aan hem vragen. De antwoorden die Almustafa geeft, dagen jonge lezers uit om over belangrijke levensvragen na te denken. Dat nadenken kunnen ze in hun eentje doen, maar ook samen, thuis of op school. Er samen over praten is al helemaal mooi. Je kunt daar veel van leren – over jezelf, over anderen, over de wereld.

Ouders en leerkrachten kunnen het boek als ingang gebruiken om met kinderen in gesprek te gaan. Daarnaast is deze bewerking heel geschikt voor volwassenen die het oorspronkelijke werk via deze toegankelijke versie (beter) willen leren kennen. De gelauwerde illustratrice Pyhai heeft de tekst voorzien van tijdloze illustraties vol symboliek en magie.

Waarom wil ik soms juist dingen doen die niet mogen? Hoeveel geld moet je weggeven als je rijk bent? Kun je ook bidden als je niet in een god gelooft? Waarom is het zo moeilijk om de hele tijd gelukkig te zijn?

Vijf sterren in dagblad Trouw!
“Fisscher weet wat ze doet, haar schrijfstijl is prettig. Ze vult Gibran aan waar nodig, zonder dat het gekunsteld overkomt. De beeldtaal is zorgvuldig gekozen: simpel, maar geheel in de geest van Gibran. De tekeningen van illustrator Pyhai zijn fijnzinnig. Een grappig element in het verhaal vormen de volwassenen, die af en toe afkeurend mompelen en kreunen als de profeet hun autoriteit ondergraaft. Bijvoorbeeld als Almustafa zegt dat een jongetje dat iemand heeft gepest en daar spijt van heeft, niet langer gestraft hoeft te worden.”